«

»

Eukaliptus: Lekovito ulje koje morate imati u svom domu

eukaliptus-ulje

Eukaliptus je ulje odlično za snižavanje temperature te kod prehlade, upale sinusa, infekcije grla i slično. Potiče izbacivanje sluzi. U ove svrhe uglavnom se koristi putem inhalacija. Osim inhalacija, može da se raspršuje po prostoriji ili da se koristi kao obloga.. Za navedene ga probleme često koristimo i u uljnim lampicama jer olakšava disanje, a ujedno čisti zrak i štiti zdrave osobe koje dele prostor s bolesnom osobom.

Ulje eukaliptusa odlično je za tretiranje bolnih mišića. Na bolne i prenapregnute mišiće vrlo blagotvorno djeluje primena kupki i masaža. Takođe, koristi se u slučajevima reumatoidnog artritisa, pomaže uklanjanju toksina iz zglobova. Preporučujem umasiravanje uljne mješavine i parcijalne kupke zahvaćenih deelova tela.

Jako je dobro za tretiranje masne kože i vlasišta, herpesa, rana i čireva. Za navedene svrhe preporučuje se primena aroma preparata ( uljna mešavina, kreme, tonici).
Čisti um od iscrpljenosti, potiče koncentraciju. Balansira ekstremna emocionalna stanja. Primjenjuje se masažom i kupkama.
Ako koristite homeopatske preparate i eukaliptusovo eterično ulje, nužno je između korištenja napraviti pauzu od 3 do 4 sata.
Donosimo Vam odličan recept s uljem od eukaliptusa:
Mešavina za suvi kašalj
U 50 ml baznog ulja dodajte:
8 kapi eukaliptusa
3 kapi timijana
8 kapi tamjana
Umasirajte mešavinu na gornji deo prsa s prednje i zadnje strane tiela u smjeru kazaljke sata. Ovaj postupak možemo ponavljati 3 puta dnevno do prestanka simptoma.
Aleksandar Nikolić
Izvor. Vecernji.hr