«

»

Ghee – lekoviti maslac

ghee

Zašto koristiti običan maslac, kada možete uživati u blagodatima ghee-a, njegovog pročišćenog oblika?

Učitelji joge tvrde da ghee štiti zglobove, dok ayurvedski liječnici ga preporučuju za celi niz bolesti – od loše probave do gubitka pamćenja.

Ali što je upravo ta zlatna tekućina i kako se razlikuje od običnog maslaca?

 

Što je ghee

Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Dobija se procesom kuvanja maslaca na niskoj temperaturi. Tokom kuvanja iz maslaca se isparava voda, a krute mlečne tvari se odvajaju i uklanjaju kašikom.

Na takav način se dobija ukusno i mirisno ulje bez primesa. Ghee ne morate držati u frižideru – ako ga pravilno napravite, ghee se neće pokvariti.

Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini ukus i liepu žutu boju. Otporan je na visoku temperaturu pa je dobar i za duboko prženje.

Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.

 

Ljekovita svojstva ghee-a

U ayurvedi ghee je jako cenjen zbog njegovih lekovitih svojstava.

Ayurveda smešta ghee, ili pročišćeni maslac, na sami vrh namirnica, koje sadrže masti. Ghee je čista i lekovita namirnica. Ne sadrži primese, koje su inače prisutne u maslacu.

Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje procenat štetnog holesterola u telu.

Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mleko. Ne sadrži so, šećer, arome niti konzervanse.
Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:

 • poboljšava memoriju
 • jača inteligenciju
 • reguliše probavu
 • štiti zglobove
 • poboljšava vid
 • jača imunitet
 • daje tijelu gipkost i vitalnost
 • usporava procese starenja
 • ubrzava zaceljivanje povreda
 • čisti krvne žile
 • smanjuje procenat štetnog holesterola
 • uravnotežuje pita i vata došu

Sa godinama njegova lekovita svojstva jačaju. Čim je ghee stariji, tim je više cijenjen.

100-godošnji ghee je vrlo cienjen u Indiji. Čuvaju ga u hramovima u velikim posudama i koriste isključivo kao liek i u religiozne svrhe.

Stari ghee uravnotežuje sve tri doše i koristi se za lečenje epilepsije, alkoholizma, psihoze, groznice i vaginalnih bolesti.

 

Primjena ghee-a u ayurvedi
1.Uzimanje čistog ghee-a

U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje 1-2 čajne kašičice gheea ujutro, na prazan želudac. Ghee zagreva telo, stimuliše probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospešuje izbacivanje toksina iz tela.

2. Spoljašnja primena

Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji sa medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva.

3. Masaža sa ghee-em

Drevna Susruta Samhita govori da je ghee dobar za masažu svih delova tiela i da je najbolji lek za upalne bolesti.

Prema ayurvedi, naša koža bukvalno „upija“ ghee. Tokom masaže apsorbira se oko 60% ghee-a, koje kroz pore putuje do svih tkiva organizma.

 

Izvor: http://alternativa-za-vas.com