«

»

JOGA KAO VID TERAPIJE

IMG_5800

 

U sredu, 28. oktobra, na 60. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na platou „Miloša Crnjanskog“, održano je predavanje pod nazivom „Joga kao vid terapije“.

Predavanje je organizovao „Joga savez Srbije“ u saradnji sa „Centrom za promociju nauke“ i „Centrom za joga terapiju“.

O joga terapiji je govorio prof. dr Predrag Nikić, predsednik „Joga saveza Srbije“.

Na samom početku je govorio o zakonskom okviru u kom se odvijaju aktivnosti joga terapije. Ministarstvo zdravlja je joga terapiju uredilo Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine.

Prošle godine je „Joga savez Srbije“ akreditovao program obuke za joga terapeute – energoterapeute pred akreditacionom komisijom Evropske joga federacije, i prva generacija polaznika je završila školovanje po ovom programu, rekao je prof. dr Nikić.

U nastavku predavanja istakao je da se joga terapijski postupak bazira se na poznavanju energetske prirode čoveka, energetskih tokova i kretnji, energetskih centara i pravilnostima njihovog normalnog funkcionisanja i načinima harmonizacije kada su tokovi poremećeni.

IMG_5851

Na samom kraju je govorio o mestu koje joga terapija ima u Indiji, zemlji iz koje dolazi ovaj vid tradicionalne medicine, i o učešću na naučnoj konferenciji o joga terapiji, koja se održala ove godine u gradu Mangalor u Indiji gde su prezentovani rezultati naučnih istraživanja efekata joga terapije – energoterapije.

Prof. dr Predrag Nikić je ukazao na sve veći doprinos praktikovanja joge, kao i na potencijale koji se kriju u joga energoterapiji, imajući u vidu njen preventivni značaj.

 

Aleksandar Nikolić