«

»

Matsyendrasana (položaj torzije, uvijeni položaj, položaj spirale)

Matsyendrasana (položaj torzije, uvijeni položaj, položaj spirale)

 Matsyendrasana

U ovom položaju kičmeni stub se uvija po čitavoj svojoj dužini. Izvodi se na sledeći način – u sedećem položaju smo, noge ispružene. Savijemo desnu nogu u kolenu i prebacimo je preko leve tako da spoljni zglob desne noge ide uz koleno leve. Zatim levu ruku stavimo na koleno desne noge i klizimo prema ispruženoj levoj nozi i pokušamo dotaći cevanicu ili prihvatimo desno stopalo. Desna ruka je smeštena iza leđa tako da pomaže da kičma bude prava, i na kraju okrećemo glavu, pogled preko desnog ramena. Vratimo se u početni položaj, potom radimo sa drugom nogom. Ovakvo izvođenje vežbe je za početnike. Napredni polaznici treba da ispruženu (levu) nogu takođe saviju i peta ide uz bedro, a ruka koja je išla iza leđa obgrljuje struk i nastoji da dotakne bedro. U konačnom položaju ispraviti leđa kako bi se pojačalo uvijanje.

 

Veoma je važno u toku vežbe da leđa budu pasivna, a obe sedalne polovine na podu. Okretanje se odvija tokom izdaha, a glava se poslednja okreće, brada je uzdignuta. Koncentracija je na opuštenosti kičmenog stuba i na napredovanju uvijanja od osnove kičme do glave. Vežba se izvodi u trajanju od 5-10 udaha i izdaha na svakoj strani, što dužih, kako bi delovanje ove vežbe bilo što efikasnije. Napredni polaznici zadržavaju dah punim plućima u toku položaja.

 

Delovanje: ova asana izvlači i izdužuje sve mišiće i ligamente kičmenog stuba i dolazi do velikog priliva krvi u ove delove. Sprečava i otklanja umor stvarajući ugodan osećaj. S obzirom da kroz kičmu prolazi kičmena moždina i da kroz nju prolazi lanac simpatičkih gangliona, ova asana jača celi organizam te neki smatraju da ima veliku moć podmlađivanja. Takođe, deluje korisno na nadbubrežne žlezde i jača sve unutrašnje organe izmeničnim pritiskom svake polovine abdomena. Posebno je korisna za debelo crevo, pojačava njegovu peristaltiku i suzbija opstipaciju. Iz tog razloga jako je bitno početi desnom nogom, pritiskanjem na desnoj strani abdomena, u smeru delovanja peristaltike. Osim debelog creva, pritiskanjem desne strane stimulišu se jetra i desni bubreg, a pritiskanjem leve strane abdomena gušterača i levi bubreg.

Pored navedenog tu je i zdravstveno delovanje: položaj torzije jača simpatikus i oživljava organizam, ispravlja iskrivljenost kičme, sprečava lumbago i išijas, stimulacijom bubrega i nadbubrežnih žlezda pomaže pri mokrenju, suzbija opstipaciju, stimuliše jetru i čitav probavni trakt, bori se protiv debljine i celulita na stomaku.