«

»

SARVANGASANA – SVEĆA

SARVANGASANA

 

sarvangasana

Sarvangasana je asana koja se najčešće pominje kao jedna od najvažnijih, a jogini to objašnjavaju jer u njoj je čitavo telo u funkciji asane. Dobila je ime od reči Sarva, što na sanskritu znači „svi, sve“ i reči anga što znači „udovi, delovi“, pa se naziva još i „položaj svih udova“, „položaj čitavog tela“, a kod nas je odomaćen naziv „sveća“.

Dejstvo ove asane se postiže obrnutim položajem tela, istezanju potiljka i stimulaciji štitne žlezde, pritiskanjem brade ka grudima.

Obrnuti položaj ima svoje dejstvo, jer čovek kada boravi u obrnutom položaju prima energiju iz univerzuma u suprotnom smeru, to jest od nogu ka glavi, i time održavamo ravnotežu u organizmu.

Kako je nauka potvrdila da je površina Zemlje negativno nabijena, a gornja atmosfera je pozitivna. Elektrostatičko polje u atmosferi u kojoj živimo je usmereno odozgo prema dole. To znači da nam zemlja šalje negativnu struju a svemir pozitivnu.

U normalnim položajima primamo negativne struje preko nogu, a pozitivne preko glave.

Kod obrnutih položaja struje primamo obrnuto i zbog toga se smatra da obrnuti položaji imaju mnogo jače dejstvo na naš organizam.

 

IZVOĐENJE

Početni položaj za početnike počinje ležeći na leđima, ruke do tela a dlanovi ka podu. Kod naprednijih učenika ruke su iznad glave, a najnapredniji učenici smeštaju ruke iznad glave, savijene i ukrštene na potiljku.

Sve ispod nas mora da se ispravi, peškir, prostirka, majica, ne sme ništa da nas žulja. Noge su ispružene na zemlji, a donji deo leđa mora da bude na podu. Ukoliko neko ima krivu kičmu i nije mu donji deo leđa na podu, savija noge i podiže stopala. Ukoliko to ne pomogne, smeštamo nešto mekano da popunimo to mesto ispod donjeg dela leđa.

Podižemo se lagano i sve vreme dišemo mirno.

U Sarvangasani podižemo noge što je više moguće, a prvo se oslanjamo na šake i podlaktice. Nakon tog položaja, koji nazivamo kosa sveća, podižemo noge u konačan položaj i težinu prenosimo na ramena i potiljak. Stopala i noge su nam sve vreme spojeni.

U konačnom položaju je brada ka grudnom košu, glava na podu, a laktovi i podlaktice su na podu i pridržavaju telo u vertikalnom položaju.

 

Dinamička faza

Ona počinje u uspravnom položaju, a noge naizmenično spuštamo ka podu, iza glave, u položaj polupluga. Krajnji položaj je da prsti stopala dodirnu pod, noge su ispravljene.

Na kraju obe noge stavimo iza glave, u plug. I lagano vratimo noge u obrnuti položaj. To je u isto vreme i prirema za Plug, koji se uvek radi nakon Sarvagasane. Kod ove vežbe nikako ne smemo da ukrštamo noge.

 

Statička faza

Telo se zadržava u uspravnom položaju, sva težina je na potiljku i ramenima. Svi ostali mišići, od prstiju stopala do glave su potpuno opušteni, dišemo normalno u ovom položaju.

Povratak iz položaja se vrši na suprotan način od ulaska, prvo malo vratimo noge, vratimo glavu na pod, ruke do nas, dlanovi na dole i lagano se vraćamo u početni položaj, to može da bude kontinuirano ili da se zadržavamo na kratko na 60 i 30 stepeni u odnosu na zemlju.

U toku cele vežbe normalno dišemo, a u konačnom položaju dišemo dijafragmom, pažnja nam je sve vreme na položaju tela u svim fazama, na opuštanju mišića i normalnom i neprekidnom disanju. U statičkoj fazi pažnja je na mirovanju, relaksaciji, disanju i predelu vrata gde se nalazi štitna žlezda.

Jedno od važnih dejstava ovog položaja i je i to što dovodi svu krv u glavu i vrši kompresiju vrata, stoga je vrlo važno da bradu pritisnemo ka grudima.

Kod ove asane se mora voditi o sledećim stvarima, da ne bi došlo do povrede i pogrešnog izvođenja. Donji deo leđa mora da bude na podu, nikako se ne smemo odbacivati, noge podižemo lagano, i noge su uvek jedna do druge. Kada se vraćamo u početni položaj, to mora da bude lagano, težinom tela, a glava je uvek na zemlji, dlanovi ka podu. Noge se odvajaju samo u dinamičnoj fazi. Dišemo sve vreme kroz nos, i brada je prislonjena ka grudnoj kosti.

U početku, osobe koje imaju bol u toku izvoðenja Sarvangasane mogu da izvode Ardha-Sarvagasanu. Noge ispružene na podu, ruke su iznad sedalnog dela, pa rukama prihvatimo i podižemo trup, a noge savijamo u kolenima. Zatim svaki put po malo podižemo i ispravljamo noge, dok ne dođemo u normalnu asanu.

Kada izvodimo ceo serijal, naredni položaj nakon Sarvangasane je Halasana ili plug, i taj položaj upotpunjuju njeno delovanje. Ako je radimo samu, onda nakon nje radimo Matsysanu (ribu).

Trajanje i zadržavanje u Sarvagasani nije određeno, u položaju ostajemo koliko nam prija, u početku nekoliko sekundi a kasnije i do 20 minuta.

Sarvagasana nema kontraindikacija, osim kod nekih akutnih bolesti glave i vrate.

Ova asana pomaže da imamo bolju cirkulaciju, dekongestiju organa u stomaku, kod problema sa hemoroidima, ublaženja ptoza, poboljšanje moždanog ispiranja. Posebno deluje na štitnu i prsnu žlezdu i disanje. Ima veliko dejstvo na ispravljanju kičmenog stuba, jača abdomalne mišiće. Pomaže i kod glavobolja, jer usled slivanja krvi u glavu dolazi do ispiranja mozga i uklanjanja spazmi krvnih sudova.

Takođe dolazi i do ispiranja štitne žlezde, zbog toga je jako bitno da je brada uvek ka grudnom košu. U ovoj asani, usled blagog pritiska brade grudnoj kosti, mi dišemo samo dijafragmom, a ovo disanje je jako dobro za ljude koji imaju problema sa astmom.

Kod osoba koje preko dana dugo stoje, ova vežba je jako dobra je sprečava pojavu proširenih vena. Dobra je i za lice i kosu, jer usled slivanja velike količine u glavu, sprečava pojavu bora, a hrani deo kože na kojem raste kosa.

 

Aleksandar Nikolić