«

»

Zbogom prehlade!

prehlada

Jogiji su predvideli različite načine čišćenja organizma da bi ga tako održali savršeno čistim.
U izvesnoj meri telo spontano odbacuje ostatke i toksine: bubrezi filtriraju krv a s mokraćom izlučujemo nepotrebne sastojke koji su vrlo otrovni; creva oslobađaju telo otpadaka koji nastaju probavom; koža takođe odbacuje toksine, a pluća izbacuju visak CO2. Joga podržava rad tih organa, pomaže prirodu u njenom cišćenju, jer postoje otpaci koje telo ne može automatski odbaciti. Tako smo prisiljeni da peremo kožu svaki dan, negujemo zube itd. Ali joga ide dalje, čak mnogo dalje.
Pogledajmo najpre tehniku neti, »nosni tuš«, koja nije ni teška ni neugodna.
Disati znači živeti, a da biste mogli dobro disati nos mora biti čist. Disni aparat izlučuje sluz da bi tako po-kupio prašinu da ne dođe u pluća; vrlo male dlačice koje titraju u suprotnom smeru od ulaska vazduha, izbacuju tu prašinu. Brišući nos velikim se delom oslobađamo te sluzi, ali jogiji to smatraju nedovoljnim. Nosni tuš, neti, čisti temeljno, i refleksnim putem moguće je uticati i na rad vrlo udaljenih organa. Setite se da postoji medicinska tehnika nazvana »endonazalna refleksoterapija,« koja pokušava da ima terapeutsko delovanje na taj način da nadražuje završetke nosne sluznice. Neti je u svakom slucaju čisti temeljno.
Olfaktivni živac izvlači iz toga korist, kao i oči, zahvaljujući aktiviranju cirkulacije krvi u nosnom kanalu. Neti nas takođe štiti od rinitisa (zapaljenje nosne sluzokože, koje se ispoljava curenjem nosa, kijanjem ili svrabom u nosu).
Tehnika je jednostavna.
Posuda puna mlake, slane vode, eto, to je sve sto je potrebno. Neslana bi voda izazvala bockanje usled nekih fenomena osmoze. Dodavanjem pune kašičice soli uspostavljamo tu ravnotežu s unutrašnjošću. Jos je bolje ako je voda vruća.
Držite posudu horizontalno i zaronite nozdrve u vodu. Ne usisavajte vodu kao sto usisavate vazduh: ušla bi suviše naglo. Napravite mali usisni pokret glasnicom u dnu grla. Voda ce se neosetno popeti u nos, toliko i tako da ćete nakon nekoliko pokreta »pumpe« osetiti slani ukus u grlu. Pazite da vazduh ne uđe u isto vreme kad i voda. Prestanite disati nekoliko sekundi zadržavajuci nozdrve u vodi, a zatim pustite da voda sama isteče iz nosa i ponovo započnite postupak.
Nakon tri punjenja (ako zelite i više) nekoliko snađnih izdisanja s naizmenično začepljenim nosnicama izbacićete preostalu vodu u nosnoj školjci. I to je sve.
Pokušajte i videćete rezultat!

UČIM JOGU – LYSEBETHA